Akden Yapı


E-KONTRAT İLE KİRALAMA ANLAŞMALARINDA YENİLİK...

Kira sözleşmelerinde yaşanan anlaşmazlıklara çözüm getirmek amacıyla hayata geçirilen yeni bir uygulama, kira ve ev sahipleri arasındaki ilişkileri daha şeffaf hale getiriyor. E-kontrat sistemi, geleneksel kira sözleşmelerine veda ederek bir dönemi kapatıyor. Bu yenilik, sorunların önceden önlenmesini amaçlıyor ve aynı zamanda bölgesel kira haritasını ortaya çıkarıyor.

Son zamanlarda ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının temel nedeni genellikle fiyat konusundaki anlaşmazlıklardan kaynaklanıyor. Bazı ev sahipleri aşırı yüksek kira taleplerinde bulunurken, sözleşme şartlarına uymama eğiliminde olabiliyor. Bu soruna çözüm getirmek adına, e-kontrat uygulaması devreye alınıyor ve artık taraflar, kira anlaşmalarını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecekler.

Uygulamanın devreye girmesiyle neler değişecek?

E-kontrat sistemi sayesinde geleneksel kira sözleşmeleri yerini dijitalleştirilmiş versiyonlara bırakacak. Bu düzenleme, ev sahipleri ile kiracıların haklarını korurken, fiyat anlaşmazlıklarında ise e-kontrat, somut bir kanıt sunacak.

E-kontrat sistemi ile birlikte bir bölgedeki kiralık dairelerin fiyatları haritalandırılacak. Bu sayede ev sahipleri ve kiracılar, kira bedelleri konusunda resmi kaynaklardan bilgi alabilecekler.

Yeni sistem, kayıt altına alındığı için kontratların fiyat kontrolleri daha etkili bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Mülk sahipleri, sisteme giriş yaptıklarında vergilerini daha doğru bir şekilde hesaplayabilecek ve vergi kısımları daha rahat denetlenebilecek. Bu düzenleme, gelecekteki kira fiyatlarına da olumlu bir etki yapacak. Önceki sözleşmeler ise zaman içinde bu sisteme entegre edilecek ve 2024 yılının sonunda tüm kira sözleşmeleri resmi olarak dijital ortama taşınmış olacak.

Sistem ayrıca, kontratla ilgili abonelik işlemlerini gerçekleştirmek ve aile hekimini değiştirmek gibi prosedürleri daha da kolaylaştıracak. En önemlisi, kiracı ve ev sahibi arasındaki kira bedeli belirleme ve kira artış oranları konusundaki anlaşmazlıkları çözmek adına, bölgesel değerleme sistemi ile birlikte daha adil bir zemin oluşturacak. Bölge rayiç bedeli, sistem üzerinde net bir şekilde görüntülenecek."

Bize Ulaşın
Loading
Your message has been sent. Thank you!